Sunday, February 21, 2010

Helmut Newton - The making of SUMMO

Ik ben al twee dagen aan het rondstruinen op de site van Taschen. Het verhaal van Benedikt Taschen leest als een jongensboek en/of de Amerikaanse droom, wat in principe op hetzelfde neerkomt.

Hij begint op jonge leeftijd een tweedehands boekhandeltje in Köln en komt op het lumineuze idee om boeken over kunst uit te geven zonder de gebruikelijke poeha en hoge prijzen. Niet exclusief maar voor iedereen.
De rest is geschiedenis, zoals ze dat zo mooi zeggen. Hij groeit en groeit en maakt vervolgens de tweede slimme move: hij gaat boeken uitbrengen in beperkte oplage en in andere formaten dan gebruikelijk. Het meest opvallende voorbeeld is het boek over het werk van Helmut Newton dat alleen gekocht kan worden in combinatie met het speciaal hiervoor ontworpen tafeltje van Philippe Starck.






















Tien jaar later is dit een collector's item geworden. Op de site van Taschen staat een documentaire over hoe het boek tot stand kwam en worden een aantal hoofdrolspelers waaronder Cindy Crawford, Billy Wilder, Sigourney Weaver en Jodi Foster geïnterviewd. Interessante docu over de Duitse jongen die in 1938 vlucht voor de nazi's en in Melbourne en vervolgens Parijs uitgroeit tot de wereldberoemde fotograaf, veelal in opdracht van Vogue France. Bij het grote publiek wordt hij beroemd als fotograaf van naakte vrouwen. Iets waar hij overigens pas in 1980 mee begint, na het zien van nota bene een politiefoto van de Baader Meinhoffgroep. 'Hij zei dat hij ze alleen maar naakt voor zich zag', aldus zijn vrouw June. Daarna schoot hij Big Nude, de vier vrouwen die naakt op de camera aflopen en waarvan een er de cover van het boek siert.














Newton overleed in 2004 door een auto-ongeluk in LA.

No comments: