Monday, May 31, 2010

Louise Bourgeois

Na rasartiest Dennis Hopper vorige week is ons vandaag ook Louise Bourgeois ontvallen. De Amerikaanse kunstenares werd 98 jaar.


















'Louise Bourgeois werd in 1911 in Parijs geboren. De relatie tussen haar ouders was problematisch en Louise's vader begon een openlijke verhouding met het kindermeisje Sadie, voor de jonge Louise een traumatische ervaring. Louise's moeder tolereerde de verhouding, wat Louise niet begreep. De vader-kind relatie werd een haat-liefde verhouding, die uiteindelijk een levenslange inspitatiebron voor de kunst van Louise opleverde. In haar werk krijgen haar verlangens, liefdes, verdriet, angsten en pijn een vorm. Het levert bijzonder indringende kunst op.
Ondanks haar vroege succes, werd Louise Bourgeois min of meer door de kunstmarkt genegeerd gedurende de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Pas in de jaren zeventig, na de dood van haar vader, werd ze een succesvolle kunstenaar.' (Bron: powerfemale.web-log.nl)

Vooral op vrouwelijk kunstenaars had ze een enorme invloed. Haar 70-jarige carrière dwingt sowieso veel repect af. De meeste mensen zullen vooral bekend zijn met haar reusachtige spinnen voor diverse musea, waaronder Guggenheim in Bilbao.


















photo: B Mully (on Flickr)

No comments: