Sunday, May 2, 2010


















Vandaag documentaire Good Hair van Chris Rock gezien.

Interessant en hilarisch!

Rock gaat op zoek naar alle aspecten van de haarcultuur bij Afro-American women. Het blijkt een business van 6 miljard dollars te zijn die niet geregeerd wordt door de Afro-Amerikanen maar door Aziaten.
De haarextensies komen ook voornamelijk uit Aziatische landen, in het bijzonder India. Veel van het haar wordt door tempels, waar het ritueel wordt geofferd, verkocht aan handelaren die het bewerken en voornamelijk naar de USA verschepen. Gouden business met enorme winstmarges. Dus komt er ook een man aan het woord die verteld over de zwarte markt. Vrouwen die slapen worden beroofd van hun haar, maar ook in bioscopen tijdens spannende films zijn ze niet veilig.

Ongelofelijk!

Chris Rock gaat ook op bezoek bij de grootste fabrikant van Relaxer, een chemisch goedje dat curly hair straight maakt. Maar een professor in de chemie laat zien wat dit spul doet met een colablikje na 4 uur (blikje bijna verdwenen) en op een stuk kip (het brandt dwars door de huid. Daarnaast kun je er blind van worden en tast het je longen aan.
Maar dit weerhoudt moeders er niet van hun kinderen van 3 jaar een permanentje van dit spul te geven. "To make it look natural'. Deze laatste zin wordt veel gebruikt in de documentaire en geeft pijnlijk aan hoe diepgeworteld de behoefte aan 'Europees' haar is onder Afro-Amerikaanse vrouwen.

Gelukkig gaat Rock ook langs bij echte ouderwetse kapsalons en is het weer lachen, gieren, brullen. Zeker als mannen aangeven dat ze naar het haar van een vrouw kijken op een first date om in te schatten hoeveel het onderhoud ervan hem gaat kosten. Een man heeft het lef in de kapsalon te zeggen dat hij blanke vrouwen prefereert vanwege minder gedoe met hun haar. De tent is te klein...

Mooie documentaire die nieuw inzicht geeft in fenomeen waar ik totaal niet bekend mee was.

De moeite waard!




































No comments: