Wednesday, January 6, 2010

TV-series in Nederland

Afgelopen weekend twee nieuwe tv-series gezien; Bernhard, schavuit van Oranje (hilarische titel, btw) en het leven van Annie M.G. Schmidt.

Annie M.G. was verrassend leuk omdat de regiseusse de wereld laat zien zoals Annie hem ervaarde, met dansende mensen, een nog nadrukkelijk aanwezige maar net overleden echtgenoot en andere gekke kwinkslagen. Maar ook haar gevecht om een eigen carrière. Interessant hoe het verder gaat en of ze dit niveau 7 afleveringen volhouden.

Benno
Bernhard, schavuit van Oranje, was nogal wisselend van acteerniveau. Daan Schuurmans, die bij Annie M.G. de zoon speelt, zet hier een geloofwaardige jonge Bernhard neer. Ook de oude Bernhard komt goed uit de verf. Maar Maxima lijkt niet en praat afwisselend Nederlands met een licht Spaans of vet Belgisch accent!? En ik snap dat het moeilijk is om iemand te vinden die op Willem-Alexander lijkt maar degene die hem nu speelt is het lelijkste jongetje van het Leidse studentencorps Minerva. Ongeloofwaardig. Jammer ook want het leidt af van het jongensboekleven dat Bernhard nadrukkelijk geleefd heeft. Zijn leven leest als een 'who is who' op het wereldtoneel vanaf 1940 tot 1980.
Er zou een Soldaat van Oranje-achtige film van gemaakt kunnen worden. Wie durft? En cast Daan Schuurmans maar als jonge Bernhard, prima rol!

Mad Men
Prachtig voorbeeld hoe een tv-serie de tijdsgeest kan vangen en geloofwaardig is, is natuurlijk Mad Men. Ik heb de eerste 3 seizoenen gezien en ik ben echt bevangen door de serie. Alles klopt tot in de kleinste details. En geweldig geacteerd.
Iedereen die tv-series maakt weet nu dat hij of zij 'has to step up the game', zoals Amerikanen dat zo mooi zeggen.

No comments: