Sunday, January 8, 2012

Howl

Net Howl gekeken. Mooie film over het gedicht van Allen Ginsburg dat veel commotie veroorzaakte toen het verscheen in 1956 als onderdeel van de dichtbundel Howl and other poems.

De film bestaat uit drie onderdelen:
1) Allen Ginsberg, gespeeld door een briljante James Franco, die in een bar in San Francisco het gedicht integraal voordraagt
2) De rechtszaak aangespannen tegen de uitgever van zijn gedicht. Jon Hamm, je weet wel Don Draper uit Mad Men, speelt de advocaat
3) De animatie die het gevoel van het gedicht erg goed illustreert en dimensies weergeeft die Franco met zijn monologen niet kan oproepen. Prachtig gemaakt door Eric Drooker en een Thaise animatiestudio.

57 jaar na dato staat het gedicht nog als een huis. Elementen eruit zijn moeiteloos over te zetten naar de huidige tijd. Dat maakt het werk ook zo speciaal. Het was shocking in 1955 maar heeft ook een relevantie die de eigen tijd ontstijgt.
Ik denk dat alle echt waardevolle creaties dit in zich dragen: een bepaalde tijd, hype of gedachtengoed overstijgend element. Zie ook de vorige post over Tin Drum van Japan. Waarom kun je 30 jaar later nog moeiteloos naar de ene cd luisteren terwijl een andere cd zo ongelofelijk gedateerd klinkt. Ik vermoed dat dit komt omdat een artiest duidelijk zijn eigen weg kiest om zijn kunst te verwoorden of verbeelden.

Ginsberg (Franco) verteld in het begin van de film ook over zijn bewondering en heimelijke liefde voor zijn vriend Jack Kerouac die hem er op wijst dat hij zijn eigen stem moet vinden. Ginsberg begrijpt dat hij moet praten vanuit hemzelf en dat hij de muren moet slechten tussen hoe hij praat tegen zijn vrienden en voor een groter publiek.

Echt een prachtige, met liefde gemaakte film over een beroemd gedicht. Mooi begin van de zondag.

No comments: