Thursday, January 5, 2012

Vivian Maier streetphotographer

Soms word je getipt over een kunstenaar en ben je echt 'swept away' als je het werk bekijkt. Dat had ik vandaag na een tip van een vriend over Vivian Maier, een geweldige straatfotograaf, die pas na haar dood bij toeval werd ontdekt, omdat iemand haar negatieven kocht op een rommelmarkt in Chicago, Illinois.
Ze blijkt meer dan 100.000 negatieven te hebben geschoten. Als die allemaal even goed zijn als de foto's die nu op www.vivianmaier.com staan kan ik niet wachten tot die gepubliceerd worden.

Wel verrassend om te horen dat het boek over haar werk betaald is met geld via crowfundingsite www.kickstarter.com. Was er geen uitgever geïnteresseerd dit werk uit te geven?

Lees vooral ook het verhaal over haar leven op de site. In het kort: ze werkte haar hele leven als nanny of in andere dienstverlenende beroepen en hield haar foto's voor haarzelf. De werken die ontdekt werden op de beurs kwamen uit een opslagruimte die werd geruimd nadat ze tegen het einde van haar leven de huur niet meer kon opbrengen.
Gelukkig maar, zou ik willen zeggen. Wat een vondst. Degene die de negatieven heeft gekocht heeft zich ook fulltime geworpen op het onder de aandacht brengen van haar werk. Eerst met een blog, daarna een website en nu dan het boek.

Haar foto's geven een prachtig beeld van alledaags Amerika in de jaren '50 en '60.

Check it out!





No comments: